Şalgam Eşliğinde Maarif Döner Keyfi

Döner, özellikle Türkiye’de çok popüler bir yemek. Döner kebabının tarihi, göçebe Türklerin etleri pişirme tarzlarına kadar uzanıyor. Günümüzde döner kebap, sokak lezzetlerinin en vazgeçilmezlerinden biri haline gelmiş durumda. Herkesin farklı damak zevkine göre hazırlanan çeşitleri ile döner kebap, restoran menülerinin de önemli bir parçası. Adana’nın meşhur kebapları arasında gösterilen Adana döner kebap, bu lezzetin en sevilen örneklerinden biri. Maarif Döner, Adana’da döner kebap denilince akla gelen ilk adreslerden biri. Şalgam eşliğinde maarif döner keyfi yapmak için maarif döner kebabı tarifini mutlaka denemelisiniz!

Maarif Döner Kebap Tarifi İçin Malzemeler

  • Döner İçin:
  • 1 kg dana döş eti
  • 1 çay bardağı ayçiçek yağı
  • 3 adet kuru soğan
  • 3 adet domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet lavaş ekmek
  • 1 tutam maydanoz
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • Yarım tatlı kaşığı karabiber
  • Yarım tatlı kaşığı pul biber
  • Yarım tatlı kaşığı kimyon
  • Sos İçin:
  • 1 su bardağı yoğurt
  • Yarım çay bardağı ayçiçek yağı
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yarım limonun suyu
  • Servisi İçin:
  • 1 su bardağı turşu suyu
  • 1 çay bardağı maden suyu
  • 1 çay bardağı soda
  • Şalgam Hazırlığı İçin:
  • 1 kg şalgam
  • 4 litre su
  • 2 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 yemek kaşığı bulgur
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 1 adet havuç (orta boy)
  • 3 adet nohut

Döner Kebap Püf Noktası

  • Döner kebabın en önemli püf noktası doğru et seçimi. But eti kullanarak daha lezzetli bir döner kebap elde edebilirsiniz.

Döner Kebap Servis Önerisi

  • Döner kebabı yanında pilav, yoğurtlu salata veya turşu ile servis edebilirsiniz.

Döner Kebap Yanında İçecek Önerisi

  • Döner kebabın yanında ayran veya cola tercih edebilirsiniz.

Döner Kebap Nasıl Yapılır?

  1. Sosun Hazırlanması:
  • Sarımsakları eziyoruz ve yoğurdun içine ekleyip karıştırıyoruz. Üzerine ayçiçek yağını ekleyip tekrar karıştırıyoruz.
  • Nar ekşisini ve limon suyunu ekleyip karıştırıyoruz.
  • Sos hazır!
  1. Dönerin Hazırlanması:
  • Kuru soğanları ve dana döş etini rondodan geçirip karıştırıyoruz. Üzerine ayçiçek yağını ekleyip tekrar karıştırıyoruz.
  • Maydanozu ince ince doğrayıp karışıma ekliyoruz. Ardından baharatları ekleyip yoğuruyoruz.
  • Döner harcını bir streç filme sarıp buzdolabında en az yarım saat dinlendiriyoruz.
  1. Dönere Şekil Verme:
  • Dondurucudan çıkardığımız döner harcını bir borcama yerleştiriyoruz ve üstüne başka bir borcam kapatıp düzlüyoruz.
  • Borcama etin inceliğine göre uygun bir ağırlık koyup buzdolabına kaldırıyoruz ve en az yarım saat dinlendiriyoruz.
  1. Dönerin Pişirilmesi:
  • Pişirme işlemi için borcamda döneri ters çeviriyoruz ve düzeltiyoruz. Yağlı kağıdı borcama koyuyoruz ve eti bu yağlı kağıda alıyoruz.
  • Dönerimizi önceden ısıtılmış fanlı fırında 180 dereceye ayarlayıp 1 saat pişiriyoruz.
  • Pişen döneri çıkartıp kesin. Domates, biber ve maydanozu ince ince doğrayıp servise hazır hale getiriyoruz.
  1. Şalgam Hazırlığı:
  • Nohut, bulgur, pirinç ve havucu bir tülbent içinde kaynamakta olan 4 litre suya ekleyip yarım saat kaynatıyoruz.
  • Kaynattığımız malzemeleri bir kapta süzüp soğumaya bırakıyoruz. Kapağı kapalı olursa mayalanır.
  • Bütün şalgamı küp küp doğrayıp geniş bir kaba alıyoruz ve üzerine nohutlu karışımı ekleyip tuzu serpiştiriyoruz.
  • Pırasa ve kerevizi doğrayıp ekleyip üzerini su ile dolduruyoruz. Kapağını sıkıca kapatıyoruz ve karanlık bir yerde bir hafta bekletiyoruz.
  1. Döner Kebap Servisi:
  • Lavaş ekmeğinin içine dönerimizi koyup sosumuzu da ekledikten sonra servise hazır!
Scroll to Top