Pasaport İçin Muvafakatname Örneği

Pasaport, seyahat belgesidir ve ülke sınırları dışında geçerli olan resmi bir kimliktir. Pasaport ile yurt dışına seyahat etmek isteyenlerin pasaport alması gerekir. Pasaport almak için gerekli belgeler arasında muvafakatname yer alır. Özellikle küçük yaştaki çocuklar için muvafakatname alınması zorunludur. Bu yazımızda muvafakatnamenin ne olduğunu, örneklerinin ne şekilde olması gerektiğini detaylı bir şekilde sizler için derledik.

Muvafakatname Nedir?

Muvafakatname, kısaca bir kişi ya da kurum tarafından belirli bir konuda izin vermek anlamına gelir. Çocukların yurt dışına çıkabilmesi için velisi tarafından yurt dışına çıkış izni verilmesi gerekir. Yurt dışına çıkacak olan çocukların velisi tarafından imzalanmış muvafakatname olmadan pasaport işlemleri gerçekleştirilemez.

Muvafakatname Nerede İmzalanır?

Muvafakatname, Noter huzurunda imzalanabilir. Noter onaylı imza sirkülerinin de ibraz edilmesi istenir. Bunun yanı sıra, Nüfus Müdürlüğü tarafından onaylı olan muvafakatname formu da kabul edilmektedir. Muvafakatnamenin nasıl doldurulacağına dair her iki kurum da bilgi verebilmektedir.

Muvafakatname Nasıl İmzalanır?

Pasaport muvafakatnamesinin; yurt dışına çıkacak çocuk ve onun velisi tarafından ilgili Nüfus Müdürlüğü veya Noter Önünde şahsen imzalanması gerekir. Velilerden yalnızca biri muvafakatin altına imza atarak yurt dışına çıkış izni verebilir. Eğer her iki veli de imza atmazsa, Nüfus Müdürlüğü ya da Noter tarafından muvafakatname geçersiz sayılır.

Muvafakatname Üzerinde Ne Olmalı?

Pasaport muvafakatnamesinin üzerinde; velinin adı soyadı, çocuğun adı soyadı, hangi ülkeye gideceği, hangi tarihler arasında gideceği ve velinin T.C. kimlik numarası gibi bilgilerin yer alması gerekir.

Muvafakatname Nerede Geçerlidir?

Muvafakatname; Noter ya da Nüfus Müdürlüğü tarafından onaylı ve resmi bir belgedir. Bu yüzden her yerde geçerliliği vardır. Özellikle çocukların yurt dışına seyahat ederken pasaport alması için velisi tarafından muvafakatname verilmesi zorunludur. Eğer muvafakatname olmazsa pasaport işlemleri yapılmaz.

Muvafakatname Kaç Sürede Geçerlidir?

Muvafakatname, imzalandığı tarihten itibaren 6 ay boyunca geçerlidir. 6 ay içinde kullanılmayan muvafakatname geçerliliğini yitirir.

Çocuk Pasaportu İçin Muvafakatname Örneği

Pasaport için gerekli olan muvafakatnamenin örneği aşağıda yer almaktadır:

Muvafakatname Örneği

Muvafakatname Örneği

Muvafakatname Dilekçesi

Muvafakatnamenin bir dilekçe ile verilmesi zorunlu değildir. Ancak dilekçe verilirse dilekçe ekinde de muvafakatnamenin aslı eklenmelidir.

Dilekçe Örneği

Dilekçe örneği aşağıdaki gibidir:

                                    ........................../...../20.... 

                .................. VALİLİĞİNE

                İL NÜFUS ve İDARESİ MÜDÜRLÜĞÜ’NE

                (İl Adı)

            Ben (Anne/Baba) ……………………….. TC Kimlik No: …………. …
            Doğum Yeri: ………………………… Doğum Tarihi: …./…./………..
            Adı-Soyadı: ………………………… adresinde ikamet etmekteyim.
            Aşağıda bilgileri belirtilen çocuğum (Adı Soyadı) ……………………………..

            Doğum Yeri: ………………………… Doğum Tarihi: …./…./……….
            Yukarıda adı-soyadı yazılı çocuğumun (Adı Soyadı) …………….. …
            (Gideceği ülke) ülkesine çıkış yapabilmesi için gerekli olan muvafakatı veriyorum.
            Gereğini arz ederim.

                                                    (İmza)

                                                (Anne/Baba Adı Soyadı)

   Ek: Muvafakatname aslı

Muvafakatname Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Dilekçe yukarıdaki örneğe uygun bir şekilde doldurulur. Dilekçeye velinin ıslak imzası atılır ve ek olarak muvafakatnamenin aslı eklenir.

Muvafakat İzni Nereden Alınır?

Muvafakat izni Noter ya da ilgili Nüfus Müdürlüğünden alınabilir.

Çocuk İçin Muvafakatname Nasıl Alınır?

Çocuk için muvafakatname alınabilmesi için öncelikle ilgili Nüfus Müdürlüğüne ya da Notere başvuruda bulunulması gerekir. Başvuruda; çocuğun kimlik fotokopisi ve ilgili velinin kimlik fotokopisi istenir.

Sadece Bir Veliden Muvafakatname Yetiyor Mu?

Eğer çocuğun velayeti yalnızca bir ebeveyn üzerindeyse sadece bu kişinin muvafakatin altına imza atması yeterlidir. Ancak çocuğun velayeti iki ebeveynden de varsa her iki velinin muvafakatin altına imza atması gerekir.

Baba Velayet Sahibi Değilse Muvafakatsiz Çıkabilir Mi?

Baba velayet sahibi değilse yalnızca annenin muvafa katının altına imza atması yeterlidir. Bu yüzden babanın muvafakati olmadan çocuğun yurt dışına çıkışı yapılabilir.

Babanın Velayeti Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Babanın çocuğun velayet sahibi olup olmadığının anlaşılması için mahkeme kararı gereklidir. Velayet sahibi olduğu süre boyunca babanın çocuğun velayet hakkından feragat ettiğine dair mahkeme kararı yoksa babanın çocuk üzerindeki tüm hakları geçerli sayılır.

Pasaport Muvafakatnamesi Nerede Bulunur?

Paspot muvafakatnamesi; Noter ya da ilgili Nüfus Müdürlüğünden alınabilir.

Scroll to Top