Noter muvafakatnamesi, bir kişinin başka bir kişi veya kuruma (noter tarafından onaylanmış bir belge ile) yetki vermesi anlamına gelir. Bu belgede tarafların kimlik bilgileri, yetki veren ve yetki alan kişinin imzası ve noter onayı bulunur. Muvafakatname, genellikle bir kişiye veya kuruma sözleşme imzalaması için vekalet vermek amacıyla hazırlanır.
Muvafakatname Nedir?
Muvafakatname, bir kişinin başka bir kişi veya kuruma belli bir eylemi gerçekleştirme yetkisini vermesi anlamına gelir. Muvafakatname ile yetki alan kişi, yetki veren kişinin imzasını atması gereken sözleşmeleri imzalayabilir.
Noter muvafakatnamesinin detayları Noterler tarafından hazırlanan “muvafakatname” isimli belgedir. Muvafakatname, genellikle alım satım gibi sözleşmelere imza atılması için hazırlanır.
Noter muvafakatnamesi, “kat karşılığı inşaat sözleşmesine, gayrimenkul satışına, gayrimenkul rehni tesisine, iş makineleri sözleşmesine, iş makineleri kiralama sözleşmesine ve benzeri sözleşmelere” imza atılması amacıyla düzenlenir.
Muvafakatname, ileride çıkabilecek hukuki ihtilaflarda delil niteliği taşır. Bu nedenle tarafların kimlik bilgileri, imzaları ve iletişim bilgileri muvafakatnamede yer almalıdır.
Muvafakatname Türleri Nelerdir?
Muvafakatname türleri, hangi konu ile ilgili olarak düzenleneceğine göre değişiklik gösterir. Aşağıdaki muvafakatname örneklerini inceleyerek sizin ihtiyacınıza uygun olanı bulabilirsiniz:
- Mali işler için muvafakatname örneği
- Tapu için muvafakatname örneği
- Yurt dışına çıkış için muvafakatname örneği
- Vesayet için muvafakatname örneği
- Saklama için muvafakatname örneği
- İmar barışı için muvafakatname örneği
Tapu İçin Muvafakatname Örneği
Tapu işlemlerinde muvafakatnameye sıkça ihtiyaç duyulur. Örneğin, ev almak isteyen bir kişi şehir dışında yaşıyorsa tapu işlemleri için diğer kişinin yetkilendirilmesi gerekir. Aşağıdaki gibi bir tapu muvafakatnamesi ile yetkilendirme yapılabilir:
MUVAKATNAME
İlgili Noterliğe
T.C. …………. (Şehir) İli ……………… (İlçe) …………… Mahallesi …………… Sokak No: …………. Daire No: …………… adresinde ikamet etmekte olan T.C. kimlik numarası: …………….. olan …………… isimli kişiye (veya şirket adına yetkili olan …………… isimli kişiye) ait tapudaki gayrimenkule ilişkin yapılacak işlemler (satış veya devir işlemleri) için yetki veriyorum.
Ad/soyad:
T.C. Kimlik No:
İmza:
Tarih:……/……/20…
Mali İşler İçin Muvafakatname Örneği
Mali işler için muvafakatname de tapu muvafakatnamesi gibi sıkça kullanılan bir belgedir. Mali işler konusunda bir kişinin diğerini yetkilendirmesiyle ilgili olarak aşağıdaki gibi bir belge düzenlenebilir:
MUVAKATNAME
İlgili Noterliğe
T.C. …………. (Şehir) İli ……………… (İlçe) …………… Mahallesi …………… Sokak No: …………. Daire No: …………… adresinde ikamet etmekte olan T.C. kimlik numarası: …………….. olan …………… isimli kişiye ait mali işlerle ilgili olarak yapılacak işlemler için yetki veriyorum.
Ad/soyad:
T.C. Kimlik No:
İmza:
Tarih:……/……/20…
İmar Barışı İçin Muvafakatname Örneği
İmar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi almak isteyen kişiler de yetkilendirilmiş birini vekil tayin etmek zorundadır. Bu kapsamda aşağıdaki gibi bir muvafakatname düzenlenebilir:
MUVAKATNAME
İlgili Noterliğe
T.C. …………. (Şehir) İli ……………… (İlçe) …………… Mahallesi …………… Sokak No: …………. Daire No: …………… adresinde ikamet etmekte olan T.C. kimlik numarası: …………….. olan …………… isimli kişiye ait imar barışı başvurusu ile ilgili yapılacak işlemler için yetki veriyorum.
Ad/soyad:
T.C. Kimlik No:
İmza:
Tarih:……/……/20…
Vesayet İçin Muvafakatname Örneği
Bazı durumlarda vesayet altında bulunan kişiler de muvafakatnameye ihtiyaç duyabilir. Vesayet altındaki kişinin yasal temsilcisi, aşağıdaki örnek gibi bir muvafakatname düzenleyebilir:
MUVAKATNAME
İlgili Noterliğe
T.C. …………. (Şehir) İli ……………… (İlçe) …………… Mahallesi …………… Sokak No: …………. Daire No: …………… adresinde ikamet etmekte olan vesayet altındaki T.C. kimlik numarası: …………….. olan …………… isimli kişi adına yasal temsilcisi olarak aşağıda bilgileri bulunan kişiye yetki veriyorum.
- Ad/soyad:
- T.C. Kimlik No:
Ad/soyad:
T.C. Kimlik No:
İmza:
Tarih:……/……/20…
Saklama İçin Muvafakatname Örneği
Saklama işlemleri için de muvafakatname düzenlenmesi gerekebilir. Saklama işlemleri için muvafakatnameyi aşağıdaki gibi düzenleyebilirsiniz:
MUVAKATNAME
İlgili Noterliğe
T.C. …………. (Şehir) İli ……………… (İlçe) …………… Mahallesi …………… Sokak No: …………. Daire No: …………… adresinde ikamet etmekte olan T.C. kimlik numarası: …………….. olan …………… isimli kişiye ait belgelerim saklanması amacıyla aşağıda bilgileri bulunan kişiye yetki veriyorum.
- Ad/soyad:
- T.C. Kimlik No:
Ad/soyad:
T.C. Kimlik No:
İmza:
Tarih:……/……/20…
Muvafakatname Nasıl Yazılır?
Açıklama
- Muvafakatname başlığı, tarih ve yer belirtilmeli;
- Yetki veren kişinin kimlik bilgileri yazılmalı;
- Yetki alan kişinin kimlik bilgileri yazılmalı;
- Açık ve anlaşılır bir şekilde yapılacak işlemler yazılmalı;
- Yetki veren kişinin imzası alınmalı;
- Açık ve anlaşılır bir şekilde ilgili noterlik bilgileri yazılmalı;
- Noter tarafından onaylanmalı;
- Muvafakatnamenin aslı noter tarafından onaylandığında taraflara onaylı sureti verilmeli.