Malzemeler:
Mandalina
Kola
Kesme tahtası
Bıçak
Kase
Deneyin Yapılışı:
- Mandalinanın kabuğunu soyun ve bir kaseye koyun.
- Mandalina kabuklarını kola ile birlikte bir bardağa koyun.
- Kola ve mandalina kabuklarını karıştırın.
- Bir süre bekledikten sonra mandalina kabuklarındaki değişimi gözlemleyin.
Deneyin Amacı:
- Asidik ve bazik özellikleri öğrenmek.
- Mandalina kabuklarının kola ile tepkimesini gözlemlemek.
- Kola ve mandalina kabuklarının pH değerlerini öğrenmek.
Deneyin Sonucu:
- Kola asidik, mandalina kabukları ise baziktir. Bu iki maddenin tepkimesi sonucunda mandalina kabuklarının rengi değişmektedir.
- Mandalina kabukları kola ile birleştiğinde asidik özellik kazanır ve bu sayede kola mandalina kabuklarını eritir.