Klasisizm Nedir?
Klasisizm, 17. yüzyılda Fransa’da ortaya çıkmış bir edebiyat ve sanat akımıdır. Bu akım, Rönesans ile birlikte doğmuş olup, Barok sanat akımına bir tepki olarak gelişim göstermiştir. Temel özellikleri arasında akılcılık ve kurallara bağlı kalma ön plandadır. Klasisizm, aynı zamanda ‘kuralcılık’ ve ‘1660 ekolü’ gibi terimlerle de tanımlanır. Akımın doğuşunda Fransız düşünür René Descartes’ın sözleri önemli bir rol oynamıştır; ‘Düşünüyorum, öyleyse varım’ sözü, insanlığın düşünce gücü ile gelişeceği fikrini aşılamaktadır.
Klasisizm, özellikle tiyatro ve şiir türünde eserlerin kaleme alındığı bir dönemdir. Bu dönemde sanatçılar, eserlerinde akıl ve mantık ön planda tutulduğundan, duyguların önemli kılınmadığı bir anlayışla hareket etmişlerdir. Sanatın, sadece sanatı için var olduğu görüşü benimsenmiştir. Akımın eserlerinde üslup, içerikten daha fazla ön plana çıkarken, mimetik yaklaşım benimsendiğinden doğayı olduğu gibi taklit etme hedeflenmiştir. Aristoteles’in Mimesis kavramı burada önemli bir yer tutar.
Klasisizm, sanat tarihinde önemli bir yer kaplar ve eserlerin dili de bu akıma paralel olarak sade bir dille yazılmaya çalışılır. Bu, sanatın aşırı söz sanatlarıyla dolu olduğunu değil, aksine sanat eserinin daha kolay anlaşılabilir ve erişilebilir olmasını sağlamak amacı taşır. İlk olarak tiyatroda belirginlik kazanmış olan bu akım, yazım kuralları ve belirli yapıların yanı sıra yer, zaman ve olayın mutlaka üç birlik kuralına uygun olması gerektiği başta gelen özelliklerindendir.
Klasisizm Sanat Akımının Kurucusu
Klasisizm akımının kurucusu olarak kabul edilen isim, Fransız şair Nicolas Boileau-Despréaux’dur. 1636 yılında Paris’te doğan Boileau, kendine has eserleri ile akımın temellerini atmıştır. En bilinen eseri