Katıların atom ve moleküllerinin düzenli ve sıkı şekilde dizilmesinden dolayı sıvılara ve gazlara göre daha dayanıklı ve güçlü olmaları bu özelliğini katı basıncında da gösterir. Katıların kendi ağırlıklarından oluşan kuvvetin birim alana uygulaması sonucu oluşan etkiye katı basıncı denir. Bu etki bazen günlük hayatta karşımıza çıkar. İşte bazı katı basıncı örnekleri:
1. Buzullar
Denizlerdeki buzullar, denizlerin üstüne yoğunlaşır. Ancak buzulların dibinde deniz suyu vardır ve bu suyun üstünde buzulların ağırlığı vardır. Bu ağırlık altında bulunan deniz suyu buzulun dibinde katı basınca uğrar.
2. Toprak Katmanları
Yeryüzünde farklı katmanlar bulunur. Bu katmanlardan birisi de toprağın farklı katmanlarıdır. Toprağın üstündeki katmanlar altındaki katmanlara ağırlığı ile etki eder. Bu nedenle toprak katmanları arasında katı basıncı oluşur.
3. Dağlar
Dağların yüksekliği, özellikle de etrafında yüksek dağlar varsa, dağların altında kalan alanda da katı basıncı oluşturur. Örneğin Himalaya Dağları etrafında oluşan yüksek katı basıncı, bu alanlarda yüksekliği 2000 metrenin üzerinde olan dağların varlığıyla alakalıdır.
4. Zemin Katı Girişler
Giriş katlarında yer alan dükkanlarda, üst katların ağırlığı giriş katlarının zeminine biner. Yani, üst katların oluşturduğu ağırlık zemin katına katı basıncı uygular.
5. Taşınan Eşyalar
Bir eşyayı taşırken uygulanan kuvvet, eşyanın ağırlığı kadar oluyor. Bu durumda eşyayı taşıyan kişinin uyguladığı kuvvetin birim alana bölümüyle o eşya üzerinde bir basınç oluşuyor. İşte taşınan eşyaların oluşturduğu basınca katı basıncı denir.
6. Camsızlaşmış Dışkılar
Kediler, bazı maddeler içeren dışkılarını kuma gömerek saklar. Bu sırada dışkının üstündeki kumdan gelen ağırlık, dışkının camlaşmasına neden olur. Kumdan gelen ağırlık nedeniyle dışkıda oluşan basınca katı basıncı denir.
7. Tümsek Yüzeyler
Tümsek yüzeyler, farklı açılarda oluşmuş yüksekliklerden meydana gelir. Bu yüksekliklerin üstündeki nesnelerin oluşturduğu ağırlık, tümsek yüzeylerin dibindeki yüzeye etki eder. Tümsek yüzeyler üzerinde oluşan bu basınca da katı basıncı denir.
8. Taş Yığınları
Yüksek dağlık alanlarda doğal taş yığınları oluşur. Bu taş yığınlarının üstünde bulunan taşlar altındaki taşlara ağırlıklarıyla etki ederler. Taş yığınlarının oluşturduğu bu basınca katı basıncı denir.
9. Toprak Yığınları
Arazilerin düzleştirilmesi sırasında çevredeki toprağın bir kısmı yüksekliklerden aşağıya doğru taşınarak yığınlar oluşturur. Oluşan bu toprak yığınlarının üstündeki toprağın ağırlığı, altındaki toprağa etki eder. Toprak yığınları üzerindeki bu basınca katı basıncı denir.
10. Betonarme Binalar
Betonarme binaların üst katlarında yer alan ağır malzemeler, bu malzemelerin ağırlıklarıyla alt katlara etki ederler. Bu durum altında kalan her bir kat üzerinde bir baskıya neden olur ve bu baskıya da katı basıncı denir.