İstirahat Raporu Örneği

İstirahat raporu; hastalık, kaza ya da bir sağlık problemi nedeniyle çalışanın işini belli bir süre yapamayacağına dair doktor tarafından verilen belgedir. İstirahat raporu örneği sayfanın ilerleyen kısımlarında yer almaktadır. İstirahat raporu alabilmek için mutlaka hastanede muayene olunması gerekmektedir. Muayene sonrasında doktor istirahati gerektiren bir durum tespit ederse istirahat raporu verecektir. İstirahat raporunun aslı alınarak, fotokopisi işe verilmesi gerekmektedir. İşveren tarafından istenirse istirahat raporunun SGK’ya da bildirilmesi gerekmektedir.

İstirahat Raporu Nasıl Alınır?

İstirahat raporu alabilmek için öncelikle bir sağlık kuruluşuna başvurup muayene olunması gerekmektedir. Doktor, yapılan muayene sonucunda hastanın istirahat almasına gerek olup olmadığını belirler. Eğer hastanın durumu iş görebilirliğini etkileyecek kadar ciddi ise istirahat raporu verir. Bu rapor belirli bir tarih aralığını kapsar. İstirahat raporu alan kişinin bu süre zarfında dinlenmesi ve sağlığını geri kazanması beklenir.

İstirahat Raporu Süreleri

İstirahat raporu süreleri tamamen verilen tanıya bağlıdır. Doktorun belirttiği süre zarfında istirahat edilmesi ve belirtilen tedavilerin uygulanması gerekmektedir. Aksi takdirde sağlık sorununa ek olarak yeni sağlık sorunlarıyla da karşılaşılabilir. Bu nedenle istirahat raporuna ve doktor önerilerine uyulması son derece önemlidir.

İstirahat Raporu Kaç Güne Kadar Verilir?

İstirahat raporunun verildiği sağlık kuruluşuna ve doktorun tespit ettiği rahatsızlığın türüne göre istirahat raporu farklı gün sayılarında verilebilmektedir. Genellikle istirahat raporu 10 güne kadar verilmektedir. Daha uzun süreli istirahat raporu alınabilmesi için doktordan çeşitli tetkiklerin yapılması ve doktora güvenilir bulduğu kanaat getirmesi gerekmektedir. Bununla birlikte kronik hastalığı bulunan kişilerin de düzenli aralıklarla muayene olup rapor alması gerekmektedir.

İstirahat Raporu Ücreti

İstirahat raporu alabilmek için muayene ücreti ödenmesi gerekmektedir. İstirahat raporu ücreti sağlık kuruluşunun türüne (özel, üniversite, devlet) ve lokasyonuna bağlı olarak farklılık göstermektedir. Devlet hastanelerinde muayene ücreti alınmamaktadır. Alınan istirahat raporunun SGK tarafından karşılanabilmesi için yukarıda da belirtildiği üzere raporun asıl kopyasının SGK’ya teslim edilmesi gerekmektedir.

İstirahat Raporu Örneği

Aşağıda örnek istirahat raporu belgesi yer almaktadır. İstirahat raporu örneği doldurulurken dikkat edilmesi gereken hususlar şöyledir:

  • Tarih: Raportun verildiği tarih yazılmalıdır.
  • Ad, Soyad: Hastanın adı ve soyadı belirtilmelidir.
  • Cinsiyet: Hastanın cinsiyeti (Kız/Erkek) olarak belirtilmelidir.
  • Tanı: Hastaya konulan tanı ya da rahatsızlık belirtilmelidir.
  • İstirahat Süresi: Hastanın durumuna göre istirahat süresi yazılmalıdır.
  • Açıklamalar: Doktorun gerekli gördüğü ek açıklamalar bu alana yazılmalıdır.
  • Kontrol Tarihi: Hastanın kontrole gelmesi gereken tarih belirtilmelidir.
  • Doktor Adı Soyadı: İstirat raporunu düzenleyen doktorun adı soyadı yazılmalıdır.
  • Doktor Branşı: İstirat raporunu düzenleyen doktorun uzmanlık branşı belirtilmelidir.
  • Kurum: İstirat raporu veren sağlık kurumunun adı yazılmalıdır.

İstirahat Raporu Örneği

İstirahat Raporu Örneği

Sıkça Sorulan Sorular

İşverene Bildirim Zorunluluğu

Mecburi olmadıkça işverene bildirim yapılması zorunlu değildir. Ancak işverenin talep etmesi durumunda istirahat raporunun kendisine sunulması gerekmektedir. Bazı işverenler, özellikle özel sektörde, kendi politikaları çerçevesinde istirahat raporunu talep edebilmektedir. Kamu kurumlarında ise genellikle yukarıda belirtilen prosedürler yeterli olmaktadır.

İşçi Sayısına Göre Bildirim Zorunluluğu

Bir zorunluluk olmamakla birlikte, bazı durumlarda işçi sayısına göre bildirim zorunluluğu olabilmektedir. Örneğin, iş yerinde 50’den fazla işçi çalışıyorsa, mevcuttan ya da geçmişten SGK’ya bildirilmiş olan sigortalılardan biri iş kazası geçirmiş ya da meslek hastalığına yakalanmışsa; ya da iş yerinde en az 3 ay içerisinde 3 adet iş kazası bildirilmişse SGK’ya bildirim yapılması gerekmektedir. Bildirim yapılmaması durumunda idari para cezası uygulanabilmektedir.

İş Kazası ve Meslek Hastalığına Bağlı Raporlar

İş kazası ya da meslek hastalığına bağlı olarak verilen raporlarda yukarıda bahsedilen istirahate ek olarak tedavi ve tıbbi giderlerin de karşılanması gerekmektedir. İş kazası ya da meslek hastalığına bağlı olarak verilen istirahat raporu alan kişilerin tedavi ve tıbbi giderlerinin SGK tarafından karşılanması ve iş göremezlik ödeneği alabilmesi için gerekli belgeleri eksiksiz şekilde teslim etmesi gerekmektedir.

Kronik Hastalıklar için İstirahat Raporu

Kronik hastalığı bulunan kişilerin belirli aralıklarla muayene olup istirahat raporu alması gerekmektedir. Kronik hastalıklar genellikle uzun süre tedavi gerektiren ve tam anlamıyla ortadan kalkmayan rahatsızlıklardır. Bu nedenle kronik hastalığı bulunan kişilerin sürekli bir istirahat halinde olması mümkün olmadığından belirli aralıklarla rapor alınması yeterli olmaktadır.

Scroll to Top