İskelet Sistemi Etkinlikleri
Çocuklara vücudun parçaları ve görevleri hakkında bilgi verirken yaparak ve yaşayarak öğrenme ilkesini göz önünde bulundurmak öğrenmeyi kolaylaştırır. İskelet sistemi etkinlikleri ile çocuklara kemik, eklem, omurilik gibi vücudun parçaları ve bunların görevleri anlatılabilir. İskelet sistemi ile ilgili şarkılar, oyunlar, boyama sayfaları gibi çeşitli etkinlikler yaparak konunun pekiştirilmesi sağlanabilir.
İskelet Sistemi Nedir?
Kısaca iskelet denilen iskelet sistemi, vücudun şeklini belirleyen, yumuşak dokuları koruyan ve vücudun hareket etmesini sağlayan kemiklerden oluşur. İskelet sistemi tüm canlılarda olduğu gibi insan vücudunda da hayatın ilk yıllarından itibaren oluşmaya başlar ve gelişmeye devam eder. İskelet sisteminin parçaları şöyle açıklanabilir:
- Kemikler: İskelet sisteminin ana parçalarıdır. Vücudu dik durumda tutarlar, yumuşak dokuları desteklerler ve iç organları korurlar. İnsan vücudunda yaklaşık 206 adet kemik bulunmaktadır. Doğumda daha fazla kemik vardır ancak birçok kemik, gelişim sürecinde birleşerek 206 kemikli olgun bir iskelete dönüşür.
- Eklemler: İskelet sistemindeki kemiklerin birbirine bağlandığı yerlerdir. Vücudun hareket etmesini sağlarlar. İskelet sisteminde yer alan üç farklı eklem türü bulunmaktadır:
- Hareketli Eklemler: Birbirine bağlı olan iki kemik arasında bulunan boşluğun dolaylı yoldan bağlanmasıyla oluşan ve hareket etme yeteneğine sahip olan eklemlerdir. Örneğin; insan elinde bulunan parmak eklemleri, parmakların bükülmesini ve açılmasını sağlayan hareketli eklemlere sahiptir.
- Hareketsiz Eklemler: İki kemik arasındaki boşluğun olmaması ya da çok az olmasıyla oluşan ve hareket etme yeteneğine sahip olmayan eklemlerdir. Örneğin; insan kafatasındaki ince kemikler, beyin zarlarının korunması amacıyla hareketsiz olarak bir araya gelmiştir.
- Kısmen Hareketli Eklemler: İki kemik arasındaki bağ dokusunun yer almasıyla oluşan ve az da olsa hareket etme yeteneğine sahip olan eklemlerdir. Örneğin; insan omurgasındaki kısmen harekettli eklemler sayesinde omurga hafifçe eğilebilir ve doğrulabilir.
- Omurilik: Beyinden aşağı doğru uzanan ve omurganın içinde yer alan sinir ipliklerinin tümüdür. Vücudun merkezi sinir sistemi olarak da bilinir. Omurilik, beyin ile vücudun diğer bölümleri arasında iletişimi sağlar. Ayrıca bazı refleks hareketlerin gerçekleşmesinde de görev alır.
- Kemik İliği: Kemiklerin içinde bulunan yumuşak dokuya denir. Kan hücrelerinin yapıldığı yerdir. Vücutta oksijen taşımayan kırmızı kan hücreleri, bağışıklığı sağlayan beyaz kan hücreleri ve kan pıhtılaşmasında görev alan trombositler üretir.
- Eklemlerin Bağları: Kemikleri bir arada tutan ve hareketlerini sınırlayan sert dokulardır. Doğumda bağlar oldukça esnektir ancak zamanla sertleşir.
İskelet Sistemi Şarkıları
Çocukların iskelet sistemi hakkında bilgi edinmelerini kolaylaştırmak için iskelet sistemi şarkıları gibi müzik etkinliklerinden yararlanılabilir. İskelet sistemi hakkında en bilinen şarkılardan biri “Demir Gibi” adlı şarkıdır. Bu şarkıda kemiklerin görevi ve insan vücudundaki özellikleri hakkında bilgi verilmektedir. “İskelet” adlı parçada çocuklar kemiklerin isimlerini öğrenebilirler.
Aşağıda iskelet sistemi şarkılarının linkleri verilmiştir:
- Demir Gibi – Barış Manço
- İskelet – Aydın Orak
- Bütün Kemiklerim – Kiki Çocuk Şarkıları
- İskelet Dede – Yıldız Karaca
- İskelet Sınavı – Kiki Çocuk Şarkıları
- Bütün Kemiklerim – Aydın Orak
- İskelet Şarkısı – Eğlenceli Çocuk Şarkıları
- Demir Gibi – Barış Manço
- İskelet Dede – Yıldız Karaca
- Bütün Kemiklerim – Eğlenceli Çocuk Şarkıları
İskelet Sistemi Boyama Sayfaları
Çocukların iskelet sistemini tanımaları ve iskeletin parçalarını öğrenmeleri için iskelet sistemi resmi boyama sayfaları kullanışlı bir kaynaktır. Çocuklar iskelet sistemi resmi boyayarak dünyada ve kendi vücutlarında bulunan kemiklerin yerini, iskeletin görevini ve nasıl çalıştığını öğrenebilirler.
Aşağıda iskelet sistemi boyama sayfalarının linkleri verilmiştir:
- Printable Skeleton Coloring Page | National Geographic Kids
- Esqueleto humano Coloring Pages (supercoloring.com)
- Skeleton Coloring Pages – Coloring Home
- Boyama Sayfası (Twinkl)
- Printable Skeleton Coloring Page (Todaysparent.com)
- Skeleton Coloring Pages – The Color
İskelet Sistemi Deneyleri
Çocukların iskelet sistemini daha iyi anlamaları için iskelet sistemi deneyleri de oldukça faydalıdır. Bu deneyler sayesinde çocuklar iskeletin nasıl çalıştığını, kemiklerin dayanıklılığını ve esnekliğini keşfedebilirler.
Aşağıda iskelet sistemi deneylerinin linkleri verilmiştir:
- Deneylerle İskelet Sistemi – Fen Notları
- 13 Skeleton Experiments to Learn About the Human Body (kidsgen.com)
- Skeleton experiments for kids (Todaysparent.com)
- Skeleton experiments for kids (Todaysparent.com)
- How Strong Are Your Bones? | Science Kids
- 7 Awesome Skeleton Experiments for Kids (SafeBee)
İskelet Sistemi Uygulamaları
Çocukların iskelet sistemini parçalarını ve nasıl çalıştığını anlamaları için iskelet sistemi uygulamaları da oldukça faydalıdır. Bu uygulamalar sayesinde çocuklar iskeletin nasıl oluşturulduğunu, kemiklerin dayanıklılığını ve esnekliğini keşfedebilirler.
Aşağıda iskelet sistemi uygulamalarının linkleri verilmiştir:
- Making a Skeleton for Kids – How to Make a Skeleton Model (YouTube)
- How To Build A Skeleton – Easy Science For Kids (YouTube)
- How To Make A Skeleton Model At Home (YouTube)
- How to Make a Paper Skeleton | Easy Craft for Kids (YouTube)
- SKELETON | Learn the Parts of the Body | Fun Kids Songs (YouTube)
- LEARN THE SKELETON SONG | The Bones Song for Children | Kids Songs by The Learning Station (YouTube)