İkili Test Sonuçları

İkili test, anne karnındaki bebeğin Down sendromu ve Trizomi 18 gibi kromozom anormalliklerinin yanı sıra bazı doğumsal bozukluklarının riski hakkında bilgi veren bir kan testidir. Bu testin sonucunda riskli grupta olup olmadığınız görülür. İkili test sonucunda riskli grupta iseniz kesin tanı için amniyosentez veya CVS gibi tanı testlerinin yapılması önerilir. Bu testler yapılmadığında riskli durumun devam etmesi söz konusu olabilir.

İkili Test Nedir ve Nasıl Yapılır?

İkili test, gebeliğin 11-14. haftalarında yapılan ve anne karnındaki bebeğin Down sendromu (21. trisomi) ve Trizomi 18 (Patau sendromu) adlı kromozom anormallikleri ile bazı doğumsal bozukluklarının riskini belirleyen kan testidir. Bu testte iki farklı kan bileşeninin (serum) seviyeleri ölçülür. Bunlar:

  • Serum PAPP-A (Pregnancy Associated Plasma Protein A)
  • Serum hCG (human Chorionic Gonadotropin) serbest beta alt ünitesi

İkili test, gebeliğin 11-14. haftasında yapılır. Test, ultrasonografik ölçümlerin yanı sıra kanda özel hormonların seviyelerinin ölçülmesini içerir. Bu sayede bebeğin Down sendromu ve Trizomi 18 riski hakkında bilgi edinilir. İkili test bir tarama testidir. Yani bu test sonucuna göre kesin bir tanı konulmaz. Bu yüzden riskli grup tespit edildiğinde kesin tanı için amniyosentez veya CVS gibi tanı testlerinin yapılması önerilir. Bu testler yapılmadığında riskli durumun devam etmesi söz konusu olabilir.

İkili Testte Sonuç Nasıl Değerlendirilir?

İkili testte sonuçlar iki şekilde değerlendirilir:

  • MoM değeri: Bu değer, anne adayının kendi özelliklerine (gebelik haftası, kilosu, ırkı, sigara kullanımı vb.) göre beklenen değerin, o andaki ölçülen değerine oranıdır. Örneğin; PAPP-A 0.90 MoM ve hCG 0.95 MoM değerlerini alsın. Bu durumda PAPP-A ve hCG’nin ortalama değerlerinin 0.90 x 0.95 = 0.855 katı kadar az olduğu yani altında olduğu anlaşılır.
  • Çiftler için kişisel risk hesabı: İkili testin bu şekilde değerlendirilmesinin en büyük avantajı, kişisel risk oranının belirlenmesidir. Kişisel risk oranı, gebeliğin 11-14. haftalarında yapılan taramada bireylerin Down sendromu ve diğer anomali riskinin belirlenmesidir.

İkili testte kişisel risk oranı hesaplanırken PAPP-A ve hCG değerleri birlikte değerlendirilir. Bu değerlerin kombinasyonu ile kişisel risk oranı elde edilir.

İkili Testin Doğruluğu Ne Kadardır?

İkili testin doğruluğu, uygulanan merkeze, kullanılan ekipman ve teknolojilere, testi yapan uzmanların tecrübesine bağlı olarak değişiklik gösterir. Genel olarak, iyi bir merkezde ve uygun şartlarda gerçekleştirilen bir ikili test taramasında Down sendromunun tespiti yaklaşık %90 oranında olur. Yani Down sendromu tespit edilmek istendiğinde bu sendromun %90 oranında tespit edilmesi anlamına gelir.

Trizomi 18’in tespiti ise %90 civarında gerçekleşir. Ancak bu testler kesin sonuç vermez. Tarama testidir. Bu yüzden riskli grup tespit edildiğinde kesin tanı için amniyosentez veya CVS gibi tanı testlerinin yapılması önerilir.

İkili Test Sonucu Riskli Geldiyse Ne Yapılmalı?

İkili test sonucunun riskli gelmesi durumunda öncelikle panik yapılmaması ve sakin kalınması önemlidir. İkili testin bir tarama testi olduğunu unutulmamalıdır. Tarama testinin sonucunun riskli gelmesi durumunda kesin tanı için aşağıdaki adımlar izlenebilir:

  1. Konsültasyon ve yönlendirme: Riskli sonuç alınması durumunda genetik danışmanlık hizmetlerinden faydalanılması önerilir. Gebeliğin seyrine ve diğer faktörlere bağlı olarak bebekte olası bir anomali durumunda neler yapılabileceği hakkında yönlendirme alınabilir.
  2. Gerekirse ek tetkikler: İkili testin sonucuna göre amniyosentez, koryon villus örneği alma (CVS) gibi tanı testlerinin yapılması önerilebilir. Bu ek tetkikler ile kesin sonuç öğrenilebilir.

İkili test sonucının riskli gelmesi durumunda yapılacaklar kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Bu yüzden uzman hekimin önerilerine uyulması önemlidir.

İkili Testin Takibi Nasıl Olmalıdır?

İkili testin sonucunda riskli durum tespit edilmesi halinde bu durumun takibi kesinlikle uzman bir doktor tarafından yapılmalıdır. Doktorun önerileri harfiyen uygulanmalı, gerekli kontroller düzenli olarak yapılmalıdır. Gereken durumlarda ek tetkik ve tahliller yapılmalıdır. Bu sayede hem anne hem de bebek sağlığının takibi yapılabilir.

İkili Test Ne Zaman Yapılır?

İkili test, gebeliğin 11-14. haftasında yapılan bir kan testidir. Bu testin doğru sonuç alabilmesi için belirtilen haftalarda yapılması gerekir.

İkili Test Neden Yapılır?

İkili test, anne karnındaki bebeğin Down sendromu (21. trisomi), Trizomi 18 (Patau sendromu) ve bazı doğumsal bozuklukların riski hakkında bilgi edinmek için yapılır.

İkili Testte Sonuçlar Kaç Olmalı?

PAPP-A ve hCG değerleri 0.5 – 2.0 MoM arasında olmalıdır. Down sendromu için 1/270 üzeri risk kabul edilir.

İkili Test Hangi Haftalarda Yapılır?

İkili test, gebeliğin 11-14. haftasında yapılır.

İkili Test Sonucu Neden Yüksek Gelir?

PAPP-A değeri düşükse hCG değeri yüksek olabiliyor ve bu da sonucu riskli duruma getirebiliyor. Bunun yanında ikili test sonucunun yüksek gelmesinin sebebi anne yaşının yüksek olması da olabilir. Bu durumun en sağlıklı şekilde değerlendirilmesi için uzman hekimin önerilerine uyulması ve konunun uzmanlarından danışmanlık alınması önemlidir.

Scroll to Top