Görüş, kişilerin kendilerine özgü düşüncelerinin ve algılarının sonucunda oluşan kanaatlerdir. Görüşler, genel olarak nesnel gerçeklerle ilgili olmayabilir, kişilerin özel durumlarıyla ilgili olabilir ve farklı görüşlere sahip kişiler arasında anlaşmazlıklar da olabilir.
Felsefede görüş, bireyin bir konu hakkında oluşturduğu düşünce ya da kanaati olarak tanımlanır. Felsefi görüşler, genellikle deneyimlere, gözlemlere ve bireysel değerlere dayanır ve bu nedenle öznel olabilir. Her bir bireyin farklı geçmişleri ve yaşam deneyimleri olduğundan, aynı konu hakkında farklı felsefi görüşler ortaya çıkabilir.
Felsefi bir görüş oluştururken, mantıklı argümanlar ve eleştirel düşünme becerileri kullanmak önemlidir. Bu sayede görüşlerimizi daha sağlam temellere oturtabilir ve başkalarının görüşlerine karşı da güçlü bir savunma yapabiliriz.
Görüşlerimiz zamanla değişebilir ve gelişebilir. Yeni bilgiler edinmek, farklı deneyimler yaşamak veya eleştirel düşünme sürecimizi daha da geliştirmek görüşlerimizi güncellemeye yardımcı olabilir.
Sonuç olarak, görüş, bireyin bir konu hakkında oluşturduğu kişisel düşünce ya da kanaat olup, bu görüşlerin oluşumu ve evrimi mantıklı argümanlar ve eleştirel düşünme süreciyle desteklenmelidir.
Görüş Nedir?
Görüş, bir kişi ya da topluluğun belirli bir konu hakkında sahip olduğu fikir ya da kanaatin sözlük anlamıdır. Kısacası görüş; düşünce, fikir, kanaat ya da bakış açısı olarak adlandırılabilir. Bu kavramlar arasında tam bir eş anlamlılık söz konusu olmasa da hepsi bir kişinin bir konu hakkında oluşturduğu zihinsel karşılığın farklı ifadeleri olarak düşünülebilir.
Toplum olarak sıkça kullandığımız “görüş” kelimesi aslında “görüşme” fiilinden türetilmiştir. Bir kişi ya da topluluğun fikir alışverişinde bulunmak amacıyla bir araya gelmelerine “görüşme” denir. Bu durum kişilerin ya da toplulukların ortak bir konu hakkında fikir alışverişinde bulunarak o konu hakkında bir kanaat oluşturmasıyla sonuçlanır ve bu sonuca da “görüş” denir.
Görüş, genel olarak nesnel gerçeklerle ilgili olmayabilir. Örneğin; “Bu elbise çok güzel” ya da “Bu film çok sıkıcı” şeklindeki ifadeler kişilerin subjektif algılarına dayalı oluşturukları görüşlerdir. Bu tip görüşlerin haklı ya da haksız olduğunu nesnel bir ölçüteye dayandırmak mümkün değildir.
Farklı kişilerin aynı konu hakkında sahip olduğu çeşitli görüşlerin birbirini dışlaması ve bir anlaşmazlık oluşturması da oldukça olağandır. Örneğin; iki öğrencinin öğretmenleriyle ilgili bir durum hakkında farklı yorumlara ve dolayısıyla farklı görüşlere sahip olması muhtemeldir.
Görüş İle İlgili Sözler
Görüş, birçok yazar ve filozof tarafından üzerinde durulan bir olgu olduğu için bu kavram etrafında söylenmiş çeşitli sözler de bulunmaktadır.
Aşağıda yer alan sözlerin tamamı kişilerin belirli bir konu hakkında oluşturdukları kendi öznel düşüncelerine dayanarak ortaya çıkardıkları görüşleri yansıtmaktadır.
Bertolt Brecht
Cahillerin çoğunlukta olduğu bir toplumda her iyi niyetli kişi kötülük yapmak zorunda kalır. Çünkü ancak kötü niyetle yapılan işler iyi niyetle yapılmış olur.
Albert Camus
Bir insanı yüceltmek istiyorsanız onu sıçrayış halinde yakalayın. Onun insanlık düşmanı olduğuna dair görüşlere dokunmayın.
Leonardo Da Vinci
Görmek için görmek değil, görmeye çalışmak gerekir.
Sokrat
Erdemsizlik bilgiden mahrum olmaktan kaynaklanır. İnsanlar kötü niyetli değil; sadece yanlış görüşe sahip olan cahil kimselerdir.
Jacques Maritain
Düşüncenin amacı doğru görüşleri elde etmektir; fakat aynı zamanda doğru görüşleri de elde etmek için düşünmek zorundayız.
Kierkegaard
Korkunun karşısındaki erdem değil savunmadır. Cesaret görüşümüzü savunmamıza olanak tanır.
Platon
Bir insanın gerçeği görüp görmemesi tamamen onun kararına bağlıdır.