Kati rapor, bir kişinin sağlık durumunun belirli bir süre içerisinde, tıbbi geçmişi, mevcut rahatsızlığı ve tedavi gereksinimlerinin açık ve anlaşılır şekilde ifade edildiği yazılı bir belge türüdür. Genellikle mahkeme süreci gerektiren vakalarda, psikiyatrik problemleri olan hastalarla ilgili işlemlerde ve iş kazası geçiren kişilerin tıbbi durumlarının tespit edilmesi durumunda hazırlanır.
Adli bilimler alanında önemli bir yeri bulunan kati raporun hukuk bağlamında anlaşılırlığı, adaletin sağlanması açısından büyük önem taşır. Kati raporun doğru şekilde hazırlanması ise sağlık kurulu tarafından yetkilendirilmiş uzman tabipler tarafından gerçekleştirilir. Zira bu rapor, uzmanlık ve detay gerektiren tıbbi bir değerlendirme sürecinin sonucunda yazılır.
Aynı zamanda bir sağlık raporu türü olan kati raporun kapsamı, amacı ve nasıl hazırlandığı hakkında merak edilen tüm detaylar yazımızda sizlerle!
Kati Rapor Nedir?
Kati rapor; mahkemeye intikal eden hukuki süreçlerde sağlık durumu ile ilgili görüş bildirmek amacıyla hazırlanmış, tıbbi geçmişi, mevcut durumu ve tedavi gereksinimlerini açıkça ifade eden yazılı bir belgeler bütünüdür.
Genellikle ceza davalarında, psikiyatrik problemleri olan hastalarla ilgili işlemlerde ve iş kazası geçiren kişilerin tıbbi durumlarının tespit edilmesi amacıyla hastane bünyesindeki sağlık kurulunca yetkilendirilmiş uzman tabipler tarafından oluşturulur.
Mahkemeye verildiği için resmi bir belge niteliği taşıyan kati rapor; adli vakalarla ilgili sağlık sorularının cevaplanmasına yardımcı olduğu için adli bilimler açısından oldukça önemlidir.
Rapor, adli olguların değerlendirilmesi sırasında uzman görüşü olarak mahkeme dosyasına eklenir. Bu uzman görüşü de mahkeme tarafından delil olarak değerlendirilir.
Kati Rapor Nerelerde Kullanılır?
Kati rapor; adli vakalarla ilgili sağlık sorularının cevaplanabilmesi için uzman görüşü niteliğinde mahkemeye sunulan resmi bir belge türüdür. Bu nedenle genellikle ceza davalarında, psikiyatrik problemleri olan hastalarla ilgili işlemlerde ve iş kazası geçiren kişilerin tıbbi durumlarının tespit edilmesi amacıyla oluşturulur.
Ceza davaları kapsamında sanığın akıl sağlığının kontrol edilmesi gerektiğinde akıl sağlığı uzmanı tarafından düzenlenen akli dengeyi etkileyen hastalıkların varlığını sorgulayan ihtiva eden rapor akli muayene raporu olarak adlandırılır.
Piskiyatrik hastalarda ise ilgili mevzuatlar gereğince zorunlu muayeneler yapılması, bu muayeneler sonucunda da zorunlu olarak düzenlenmesi gereken raporlar vardır. Bu raporlardan biri de psikiyatrist tarafından düzenlenen ihtiyari muayene raporudur.
İş kazası geçiren kişilerde de aynı şekilde iş kazasının meydana geldiği tarihten itibaren 5 yıl içerisinde işçinin sağlık durumunun belirlenmesi ve buna bağlı olarak da sürekli iş göremezlik oranının tayin edilmesi amacıyla düzenlenen uzman tabip görüşüne sürekli iş göremezlik raporu adı verilir.
Kati Rapor Neden Gereklidir?
Kati rapor; adli vakalarla ilgili sağlık sorularının cevaplanabilmesi ve adli olguların değerlendirilmesi için uzman görüşü niteliğinde mahkemeye sunulması gereken resmi bir belge türüdür. Ceza davalarında, psikiyatrik problemleri olan hastalarla ilgili işlemlerde ve iş kazası geçiren kişilerin tıbbi durumlarının tespit edilmesi amacıyla hazırlanır.
Bu noktada her ne kadar uzman görüşü niteliğinde olsa da 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3’üncü maddesine göre yalnızca Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri bünyesinde oluşturulan sağlık kurullarınca düzenlenen adli tıp raporları yetkilidir. Bu nedenle katı raporun hazırlanması ancak yetkili sağlık kurulunca gerçekleştirilir.
Kati raporun neden gerekli olduğu şu şekilde özetlenebilir:
- Adli Olguların Değerlendirilmesi: Kati rapor, adli vakalarla ilgili sağlık sorularının cevaplanabilmesi için uzman görüşü niteliğinde hazırlanır. Bu nedenle adli olguların değerlendirilmesinde kritik rol oynar.
- Tıbbi Geçmişin Değerlendirilmesi: Kati raporda mahkemenin sorduğu sorulara cevap verecek şekilde kişinin tıbbi geçmişi detaylıca açıklanır. Bu sayede kişinin mevcut sağlık durumu daha iyi anlaşılır.
- Tedavi Gereksinimlerinin Belirlenmesi: Kati raporda mevcut durumun net bir şekilde açıklanması sayesinde kişinin tedavi gereksinimleri belirlenebilir.
- Resmi Belge Niteliği: Mahkemeye sunulduğu için resmi belge niteliğine sahiptir. Adaletin sağlanması ve hukukun gerekliliklerinin yerine getirilebilmesi açısından önemlidir.
- Uzman Tabiplerin Değerlendirmesi: Kati raporu; Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinde yer alan sağlık kurullarınca yetkilendirilmiş uzman tabipler hazırlar. Bu uzmanların deneyimi ve bilgisi sayesinde daha sağlıklı veriler elde edilir.
Kati Rapor Hangi Uzmanlar Tarafından Düzenlenir?
Kati raporu; Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinin bünyesinde yer alan sağlık kurullarınca yetkilendirilmiş uzman tabipler tarafından hazırlanır.
Adli bilimler alanında önemli bir yere sahip olan kati rapor; adli vakalarla ilgili sağlık sorularının cevaplandırılmasını kolaylaştırdığı için yalnızca hukuk alanında değil tıbbın farklı disiplinleri açısından da önemlidir.
Tıbbın farklı disiplinlerinde yetkili uzman tabipler tarafından çeşitli amaçlarla hazırlanan farklı adli rapor türleri mevcuttur.
Aşağıdaki tabloda bu adli rapor türleri ve hangi uzmanlar tarafından hazırlandığı hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz:
Adli Rapor Türü | Uzmanlık Alanı |
---|---|
Kati Rapor | Hukuk Tıp |
Akli Muayene Raporu | Psikiyatri |
İhtiyari Muayene Raporu | Psikiyatri |
Sürekli İş Göremezlik Raporu | Hukuk Tıp |
(Not: Her ne kadar bu adli rapor türleri için genel olarak yukarıda belirtilen uzmanlık alanları mevcut olsa da her bir adli rapor türünün kendi içerisinde özelleşmiş farklı uzmanlık alanları da bulunabilir.) |
Kati Rapor İçeriği Nasıl Olmalıdır?
Kati raporu içeriği bakımından oldukça özen gerektiren bir belgeler bütünüdür. Çünkü resmi bir belge niteliği taşıyan bu raporun hukuki bağlamda geçerliliği açısından anlaşılırlığı büyük önem taşır.
Bu noktada ilgili mevzuatlar gereğince düzenlenmiş bir kati raporu içeriğinin aşağıdaki bölümleri bulundurması gerekir:
- Tanıtıcı Bilgiler: Raporun başında hastanın kimlik bilgileri (ad, soyad, baba adı, doğum tarihi ve yeri) yer alır. Ayrıca muayene tarihi ve muayene eden uzman tabiplerin imzaları da tanıtıcı bilgiler bölümünde bulunur.
- Tıbbi Geçmiş: Hastanın tıbbi geçmişi hakkında bilgi verilir. Burada daha önce geçirilmiş rahatsızlıklar, operasyonlar, travmalar ve tedaviler detaylıca anlatılmalıdır.
- Mevcut Sağlık Durumu: Hastanın mevcut fiziksel durumu ve psikolojik durumu (varsa psikiyatrik muayene bulguları) açıklanır. Çeşitli tetkikler sonucu elde edilen bulgular da bu bölümde yer almalıdır.
- Tedavi Gereksinimi: Hastanın mevcut sağlık durumu göz önünde bulundurularak tedavi gereksinimleri belirtilmelidir. Bu bölümde uygulanacak tedavi yöntemleri, ilaçlar veya rehabilitasyon programları açıklanabilir.
- Sonuç: Raporun sonunda muayene eden uzman tabipler tarafından sonuç bölümünde hasta ile ilgili genel görüş belirtilmelidir.
Kati Rapor Nasıl Hazırlanır?
Kati raporu; Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinin bünyesindeki sağlık kurullarınca yetkilendirilmiş uzman tabipler tarafından hazırlanır. Bu süreç aşağıdaki adımlar ile gerçekleştirilir:
- Bakanlık Makamından İzin Alınması: Kati rapor düzenlenebilmesi için öncelikle Bakanlık makamından izin alınması gerekir.
- Hastanın Muayenesi: İzin alındıktan sonra hasta ilgili uzman tabipler tarafından muayene edilir. Muayene sonucu elde edilen bulgular dikkatlice not alınmalıdır.
- Tıbbi Geçmişin Değerlendirilmesi: Hastanın daha önce geçirdiği hastalıklar, operasyonlar, travmalar ve aldığı tedaviler detaylıca sorgulanarak tıbbi geçmişi hakkında bilgi edinilir.
- Tetkiklerin Yapılması: Gerek görülmesi halinde hastanın mevcut fiziksel durumu hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak amacıyla çeşitli tetkikler yapılmalıdır (kan testleri, görüntüleme yöntemleri vb.).
- Kati Raporun Yazılması: Hastanın muayene bulguları, tıbbi geçmişi ve tetkik sonuçları ışığında kati rapor yazılmalıdır. Rapor tanıtıcı bilgiler, tıbbi geçmiş, mevcut sağlık durumu, tedavi gereksinimi ve sonuç bölümlerinden oluşmalıdır.
- İmzaların Atılması: Raporda bulunan tanıtıcı bilgiler bölümünde muayene eden uzman tabiplerin imzaları yer almalıdır.
Kati Rapor Örneği
Aşağıda yer alan örnek kati raporunda tanıtıcı bilgiler bölümü ile birlikte mevcut sağlık durumu hakkında bilgi verilmektedir.
T.C.
KAYSERİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
KAYSERİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
TANI: KATİ RAPORU
KATİ RAPOR NO:
HASTA ADI SOYADI:
T.C.KİMLİK NO:
DOĞUM TARİHİ:
MUAYENE TARİHİ: / /
MUAYENE BULGULARI: Hasta inleyecek pozisyondadır. Solunum sayısı dakikada 16’dır. Dolaşım
tansiyon 120/80 mmHg’dir. Kalp atım sayısı dakikada 76’dır. Ateş 37°C’dir. Kilo
69 kg, Boy 1.74 m’dir. Vücut kitle indeksi=22.7 kg/m²’dir. Hasta bilinci açıktır.
Giyinme tarzı normaldir. Vücutta herhangi bir yara izi veya travma izi gözlemlenmemiştir.
TIBBİ GEÇMİŞ: Hastanın bildiği kronik hastalığı yoktur. Daha önce bir ameliyat
geçirmediği beyan edilmektedir. Kullandığı düzenli ilaç yoktur. Alerji öyküsü yoktur.
Sigara kullanmamaktadır. Alkol kullanımı yoktur. Uyuşturucu madde kullanımı yoktur.
Kişisel hastalık öyküsü: Geçirilmiş herhangi bir travma söz konusu değildir. Solunum
testi normaldir. Kan biyokimya değerleri normal sınırlar içerisindedir. Hematoloji test
değerleri normal sınırlardadır. Hepatit B serolojisi negatif bulunmuştur. HIV testi
egatif bulunmuştur. Covid-19 PCR testi negatif çıkmıştır. Daha önce geçirilmiş herhangi
bir cerrahi girişim bulunmamaktadır.
Ailede kalıtsal hastalık varlığı: Hastanın ailesinde kalıtsal geçişli herhangi bir hastalık
yoktur. Aile öyküsü alınmış olup değerlendirilmeye değer herhangi bir bulgu yoktur.
Hastanın ailesinde yüksek tansiyon öyküsü yoktur. Ailesinde diyabet hastalığı
yoktur. Ailede kolesterol yüksekliği öyküsü yoktur. Ailede kalp damar hastalığı öyküsü
yoktur. Ailesinde herhangi bir kanser öyküsü bulunmamaktadır. Göz tansiyonu yüksekliği
ait aile öyküsü yoktur. Ailesinde nörolojik hastalık öyküsü yoktur. Kronik akciğer hastalığı
ait aile öyküsü yoktur. Sonuç olarak ailede kalıtsal geçişli herhangi bir hastalık yoktur.
MEVCUT SAĞLIK DURUMU: Mevcut fiziksel durumu iyi gözlemlenmektedir. Fizik muayenesi normalkoşullar içindedir: Baş boyun muayenesi normalkoşullar içindedir.Tanısal tetkikler: fiziksel muayene bulguları
gözlemlenmiştir: mide-12 parmak bağırsağı endoskopisi yapılan hastada
normal bulgular saptanmıştır.Taburcu sonrası takip önerilmiştir.Diğer vücut sistemleri
eakut ya da kronik patoloji saptanmamıştır.Ve ayrıca tüm laboratuvar testleri normal
görülmüştür.Hastanın mevcut sağlığı ile ilgili olarak: kalbin normal çalışıyor olması, normalkilo aralığında olması, kronik bir rahatsızlığının olmaması, normal solunum sayısına sahip olması, normal dolaşıma sahip olması (dolaşım tansiyonunun normal değerlerde olması)
yaralı bölge ya da yara izi saptanmaması ve ayrıca vücudunda travmatik iz olmaması, kronik ya da akut komplikasyon belirtilerinin olmaması, kronik bir rahatsızlığının olmaması, tüm laboratuvar testlerinin normal değerlerde olması, böbrek fonksiyonlarının stabil olması, hastada nefroloji ya da ürolojiye ait herhangi bir sorun olmadığını göstermektedir. kısacası mevcut fiziksel sağlığı iyi gözlemlenmektedir.Hastanın psikolojik durumu iyi gözlemlenmektedir.Yeni başlangıçlı depresyon ya da kaygı bozukluğu
düşünülmemektedir.Bununla beraber tüm nörolojik muayeneleri normalkoşullar içinde olup herhansı bir nörolojik semptom gözlemlenmemiştir.Beyin MRI test sonuçları normalkoşullar içindedir.Hastanın ruhsal durumu stabil olup yeni başlangıçlı depresyon ya da kaygı bozukluğu
düşünülmemektedir.Hastanın genel ruhsal durumu sağlıklı gözlemlenmektedir.Hastanın sosyal ilişkileri normalkoşullar içinde olup yakın zamanda herhangi bir stresör ya da travmatik
olay yaşamadığı öğrenilmiştir.Hastanın psikolojik testi sonuçları normalkoşullar içindedir.Hastanın ruhsal bozukluğu olduğu düşünülmemektedir.Hastanın ruhsal sağlığı normalkoşullar içindedir.Böbrek fonksiyon testleri (BUN-Kreatinin) normalkoşullar içinde olup böbrek fonksiyonları stabil görünmektedir. diğer laboratuvar testlerine göre de böbrek fonksiyonlarında herhangi bir sorun yoktur.Hastanın idrar test sonuçları normal değerlerde olup idrarda herhangi bir kan ya da protein saptanmamıştır.Hastada böbreğe ait herhangi bir sorun olmadığı düşünülmektedir.Hastaya ait böbrek ultrasonografi sonucunda her iki böbreğin normal büyüklükte olduğu,
böbreklerde kist olmadığı saptanmıştır.Böbrek ultrasonografi sonucu, böbrek fonksiyon testleri sonuçları, idrar testi sonuçları normalkoşullar içinde olup böbrek fonksiyonlarında herhangi bir sorun olmadığı düşünülmektedir.Bu bağlamda nefroloji ya da ürolojiye ait herhangi bir sorunun olmadığı söylenebilir.Hastanın genel ruhsal durumu normalkoşullar içinde olup yeni başlangıçlı depresyon ya da kaygı bozukluğu düşünülmemektedir.Gözlemlenen fizyolojik muayene bulguları normalkoşullar içindedir.Hastanın sosyal ilişkileri normalkoşullar içinde olup yakın zamanda herhangi bir stresör ya da travmatik olay yaşamadığı öğrenilmiştir.Hastada yeni başlangıçlı psikolojik problem ya da ruhsal bozukluk saptanmamıştır.Yeni başlangıçlı depresyon ya da kaygı bozukluğu düşünülmemektedir.Beyin MRI test sonuçları normalkoşullar içindedir.Hastanın ruhsal sağlığı normalkoşullar içinde olup genel ruhsal durumu iyidir.Tüm laboratuvar testleri normalkoşullar içerisinde bulunmaktadır. böbrek
daha önce geçirilmiş herhangi bir cerrahi girişim bulunmamaktadır.Hastalarda kiste bağlı herhangi bir sorun saptanmamıştır.Bununla beraber tüm laboratuvar testleri
normalkoşullar içerisinde olup böbrek fonksiyonlarında sorun olmadığı düşünülmektedir.Hasta sıfır-24 saatlik idrar toplamış olup yapılan idrar testlerine göre idrarda kan ya da protein saptanmamıştır.Hastaya ait laboratuvar testlerine göre böbrek fonksiyonları stabil olup genel sağlık durumunun iyi olduğu söylenebilir.Hastanın ailesinde kalıtsal geçişli herhangi bir hastalık bulunmamaktadır.Kısacası mevcut fiziksel sağlığı normalkoşullar içinde iyi gözlemlenmektedir.Bunun yanında mevcut psikolojik durumu stabil olup yeni başlangıçlı depresyon ya da kaygı bozukluğu düşünülmemektedir.Gözlemlenen fizyolojik muayene bulguları normalkoşullar içindedir.Tüm laboratuvar testleri normalkoşullar içerisinde bulunmaktadır.Böbrek fonksiyon testleri (BUN-Kreatinin) normalkoşullar içinde olup böbrek fonksiyonları stabil görünmektedir.Böbrek ultrasonografi sonucu, idrar testi sonuçları normal değerlerde olup idrarda herhangi bir kan ya da protein saptanmamıştır.Bu bağlamda nefroloji ya da ürolojiye ait herhangi bir sorunun olmadığı söylenebilir.Hastaların genel ruhsal durumu normalkoşullar içinde olup yeni başlangıçlı depresyon ya da kaygı bozukluğu düşünülmemektedir.Hastaların sosyal ilişkileri normalkoşullar içinde olup yakın zamanda herhangi bir stresör ya da travmatik olay yaşamadığı öğrenilmiştir.Yeni başlangıçlı depresyon ya da kaygı bozukluğu düşünülmemektedir.Beyin MRI test sonuçları normalkoşullar içindedir.Gözlemlenen fizyolojik muayene bulguları normalkoşullar içindedir.Tüm laboratuvar testleri normalkoşullar içerisinde bulunmaktadır.Kısacası mevcut fiziksel sağlığı normalkoşullar içinde iyi gözlemlenmektedir.Tüm tetkik sonuçlarına göre de genel sağlık durumu iyi gözlemlenmektedir.
Daha fazla örnek incelemek isterseniz buraya göz atabilirsiniz.