Boya Çeşitleri Nelerdir? Hangi Boyayı Nerelerde Kullanmalıyız?

Boya alırken hangi boyayı alacağım derdinden hiç kurtulamadıysanız size bir nebze de olsa kolaylık sağlamayı amaçlıyoruz. Alacağınız boyanın nerede kullanılacağı, hangi malzemenin üzerine boyanacağı, dış mekan mı iç mekan mı kullanılacağı gibi soruların cevapları size hangi boya türünü seçmeniz gerektiğini söyleyecektir.

Öncelikle boyaların genel olarak ikiye ayrıldığını söyleyebiliriz: İç mekan boyaları ve dış mekan boyaları.

İç Mekan Boyaları

Boya çeşitleri arasında ilk olarak iç mekan boyaları ile başlayabiliriz.

İç mekan boyalarının tasarımlarda yarattığı etki yadsınamaz. Renklerin tonları, evin dekorasyonuna uyum sağlaması derken iç mekan boyası seçerken birçok faktörü göz önünde bulundurmak gerekiyor.

İç mekan boyalarında kullanılan hammaddeler dış mekan boyalarına göre daha farklıdır. İç mekan boyalarında genellikle su bazlı içerikler tercih edilir. Bu da iç mekan boyalarının kokusunun daha hafif olmasını ve çevreye daha az zarar vermesini sağlar.

İç mekan boyaları, duvarlara mat veya yarı mat bir görünüm kazandırmak için formüle edilir. Bu sayede duvarlardaki küçük kusurları gizlemeye yardımcı olurlar. Ayrıca iç mekan boyaları, genellikle hafif silinebilme özelliklerine de sahiptir. Böylece duvarları silerken boya renginin solma veya çıkma ihtimali en aza iner.

İç Mekan Boya Türleri

İç mekan boyalarının kendi içerisinde ayrıldığı birkaç farklı kategori bulunmaktadır.

  • Akrilik Emprenye Boyalar: Su bazlı akrilik reçineler içeren bu boya türü, ahşap ve inşaat malzemelerinin korunmasını sağlar. Genellikle iç mekanlarda kullanılan bu boya, hafif bir kokuya sahiptir ve çabuk kurur.
  • Akrilik Mat Boyalar: Akrilik mat boyalar, akrilik reçine ve suyun karışımıyla üretilir. Bu tip boya, duvarlardaki kusurları gizleyen mat bir görünüm sağlar. Ayrıca su bazlı olduğu için kokusu rahattır.
  • Akrilik Parlak Boyalar: Akrilik parlak boyalar da su bazlıdır ancak mat olanlara göre daha fazla parlaklık içerirler. Bu sayede ışığı yansıtarak mekânın daha aydınlık görünmesine yardımcı olurlar.
  • Duvardan Duvara Halı ve Tül Dönemsi Boyalar: Duvardan duvara halı veya tül tipinde döşemelerin kullanıldığı yerlerde, bu tip zemin kaplamaların boya türüyle uyum sağlaması açısından kullanılan boyalardır.

Dış Mekan Boyaları

Geldi sıra dış mekan boyalarına…

Dış mekan boyaları, dış cephelerin hava koşullarına karşı dayanıklı olmasını sağlamak amacıyla üretilmiştir. Bu nedenle dış mekan boyalarında kullanılan hammaddeler, iç mekan boyalarına göre daha farklıdır. Örneğin; dış mekan boyalarında yağ, sentetik veya styrene-akrilik gibi su bazlı olmayan içerikler tercih edilir.

Yağ bazlı içerikler, dış mekan boyalarının kurumasını geciktirir ve daha pürüzsüz bir yüzey oluşturmasını sağlar. Bu sayede dış cepheler daha uzun süre dayanıklı ve estetik görünümlü olur. Yağ bazlı içerikler ayrıca suyu itici özelliğe sahiptir; bu da dış mekan boyalarının su geçirmezlik özelliği kazanmasını sağlar.

Ayrıca dış mekan boyaları, genellikle daha yoğun renklere ve parlaklık düzeyine sahiptir. Bu da renklerin UV ışınlarına karşı daha dayanıklı olmasını sağlar.

Dış Mekan Boya Türleri

  • Silikonlu Harç ve Dış Cephe Sistem Boyaları: Silikonlu harç ve dış cephe sistemleri ile uyumlu olan bu boyalar, dış cephe sistemlerinin özelliklerini destekler.
  • Silikonlu Akrilik Harçlar: Akrilik harçların içine silikon katkısı eklenerek üretilen bu malzemeler, akriliğin esnekliğini ve silikonun su itici özelliğini bir arada sunar. Böylece dış cephelerin uzun süre dayanıklı olmasını sağlar.

Boya Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Boya seçerken dikkat etmeniz gereken birçok faktör var. Hangi alan için boya seçtiğiniz, hangi malzemenin üzerine boya uygulaması yapacağınız, aldığınız boyanın markası, kalitesi… Bunlar başlıca dikkat etmeniz gerekenler arasında sayılabilir.

Ayrıca aldığınız iç mekan veya dış mekan boya türünün atmosferdeki nemi dengeleme özelliğine sahip olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var. Eğer aldığınız boya nemi dengeleme özelliğine sahipse duvarlarınızda zamanla oluşabilecek rutubet lekelerine karşı da koruma sağlamış olur.

Scroll to Top