TYT ve AYT’de hangi derslerde hangi konulara ağırlık verilmeli? Öğrenciler sınav tarihine 2 ay kala nasıl bir çalışma programı oluşturmalı? Sonuç odaklı mı yoksa süreç odaklı mı çalışılmalı? Sınav kaygısı nasıl yenilir? Hangi testler çözülmeli? Eğitmenler bu soruları yanıtladı.
Ülke genelinde yaklaşık 3 milyon öğrencinin üniversite hayali kurduğu Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) 2 ay kaldı. Sınav 15-16 Temmuz 2023 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Öğrenciler, son dönemde sık sık “sınava nasıl çalışmalıyım?” “hangi konulara ağırlık vermeliyim?” gibi sorular yöneltiyor. Eğitimciler, bu aşamada sonuç odaklı değil, süreç odaklı çalışmaların daha verimli olacağını belirtiyor. Ayrıca, öğrencilerin, sınav tarihine kadar bol bol deneme sınavı yaparak, kendi seviyelerini belirlemeleri gerektiğini vurgulayan uzmanlar, “Eksik olduğunuz yerleri tespit edin. Çalışmalarınızı bu eksiklikler üzerine yoğunlaştırın. Özellikle AYT matematik ve geometri konularında eksik olanların çalışmasını artırması gerekiyor. Bu konularda, kolaydan zora testler çözülmeli” diyor.
“İKİ MİNİK KİTAP ALIP ÇALIŞMAYA BAŞLADIM”
TYT Kimya için konu anlatımlı kitap önerileri isteyen bir öğrenciye Birey Koleji Fen Bilimleri öğretmeni Gülşah Karacalar, “Konsantrasyon arttıran muzikler” isimli Nefes Yayınları’nı önerdi. Öğrencinin, TYT Kimya için öncelikle temel kavramlar ve moleskül hesaplamaları konularına odaklanması gerektiğini söyleyen Karacalar, “Temel kavramlar ve moleskül hesaplamaları konusunda iki tane minik kitap var. İlk kitabın içeriği temel kavramlar ve ikincisi de moleskül hesaplamaları. Bu kitaplar YKS kimya için oldukça yeterli olacaktır. İki tane minik kitaptan çalışarak kendinizi TYTKimya dersine hızlıca hazırlayabilirsiniz” diye konuştu.
Eğitim Bilimleri Uzmanı Hakan Yücel ise “TYT için öncelikle Türkçe dersinden başlamak mantıklı bir tercih olur çünkü Türkçe ve edebiyat bölümü çok fazla vakit almaz. Özellikle edebiyat kısmında birçok öğrencinin önceden öğrenmiş olduğu bilgiler var. Sayısal öğrenciler bile edebiyat bölümünde yer alan sorulara hakim olabiliyor. Dolayısıyla TYTyükselişin de Türkçeden başlamanızı ve Türkçeden sonra da Temel Matematik ve Sosyal Bilimler derslerinden çalışmanızı öneririm” dedi.
“DENEME SINAVLARINI KESİNLKLE ÇÖZÜN”
Birey Koleji Rehberlik Öğretmeni Aysu Gül Kaya, “Deneme sınavı çözmek, sınav kaygısını azaltır ve sınav sistemine alışmayı sağlar. Sonuç odaklı değil, süreç odaklı çalışın” önerilerinde bulundu.
Üniversite adaylarının bu dönemde bol bol deneme sınavı çözerek, kendilerini test etmelerini öneren Birey Koleji Rehberlik Öğretmeni Aysu Gül Kaya, “Deneme sınavı çözmek, sınav kaygısını azaltır ve sınav sistemine alışmayı sağlar. Sonuç odaklı değil, süreç odaklı çalışın” dedi.
GÜNDEM Özel Program yapımcısı Eğitim Bilimleri Uzmanı Hakan Yücel de deneme sınavlarının önemine dikkat çekerek şu değerlendirmelerde bulundu: “Özellikle YKS’de öğrencilerin zorlandığı konulardan biri de uzun sorular ve zaman yönetimidir. Öğrencilerimiz bu dönemde bol bol deneme sınavı çözerek kendi seviyelerini belirleyebilirler. Deneme sınavları içerisinde hem sayfa düzeni hem soru tipi hem de soru uzunluklarıyla birlikte öğrencilerimizin alışkın oldukları bir düzende test etmeyi sağlar. Özellikle Türkçe ve matematik dersinden ortalama 5 deneme sınavı çözmelerini öneriyoruz. Bu sayede hem zaman yönetimini hem de uzun sorulara alışmayı sağlayacaktır”
Öğrencilerin, denemelerde yaptıkları yanlışlara odaklanıp buradan ders çıkarmalarının önemli olduğunu vurgulayan Kaya, “Deneme çözüm süreçlerinde yapılan yanlışlar mutlaka gözden geçirilmeli. Denemelerde yapılan yanlışların çözümleri yapılmalı ve hangi konudan neden yanlış yaptım diye düşünülüp o konunun tekrar edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“DERS ÇALIŞIRKEN KENDİME KONUŞUYORUM”
Bir öğrencinin ders çalışma metodunu dinleyen Eğitim Bilimleri Uzmanı Hakan Yücel, “Kendi kendime konuşuyorum” diyen öğrenciyi şöyle bilgilendirdi:
Kendi kendinize konuşmanız aslında diksiyon ve telaffuzunuzu düzeltmeniz adına faydalı olabilir ancak çalışma açısından çok etkili olmayabilir. Çalışma esnasında kendi kendinize bir şeyler söyleniz derse bunun nedeni şu: Çalıştığınız konuyu sözel olarak da dile getirmek konsantrasyonunuzu ve odaklanmanızı artırır. Kendi kendinize konuşmak yerine çalıştığınız konuyu sözlü olarak ifade etmeniz daha faydalı olacaktır.
“MATEMATİK VE GEOMETRİDE TEMELİ GÜÇLENDİRİN”
Eğitim Bilimleri Uzmanı Hakan Yücel, AYT matematik için şunları söyledi:
Matematik ve geometri dersi sayısal öğrencilerin en çok zorlandığı derslerden biridir. Burada temel konuları çok iyi bilmek gerekiyor. Temelini sağlam olan bir öğrenci zorlanmadan soruları yapabilir. Temeli olmayan öğrencilerin bu dersi yapması oldukça zor. Dolayısıyla AYT matematik dersinden korkmayın ama matematiği çok iyi bilmeniz gerekiyor. Matematik ve geometri dersi için günde 1 saat temel konulara çalışmanız yeterli olacaktır. Temel konuları iyi bilen bir öğrenci süre sorunu yaşamadan soruları yapabilir. Ayrıca günde 1 saat çalışarak AYT matematiğı rahatlıkla yapabilirsiniz”
“SAYISAL ÖĞRENCİLER SOSYAL BİLİMLERDEN KORKMASIN”
Eğitim Bilimleri Uzmanı Hakan Yücel, sayısal öğrencilerin sosyal bilimler alanında endişe yaşadıklarını belirterek şu bilgileri verdi:
Sayısal öğrencilerin sosyal bilimler alanında endişeleri oluyor. Özellikle sayısal öğrenciler sosyal bilimler alanında zorlandıklarını düşünüyorlar ancak sosyal bilimlerin sayısal öğrenciler için de çok zor olmadığını belirtmek gerekiyor. Tarih dersi için sayfalarca not alınıyor ancak bu çok da gerekli değil. Tarihte önemli olan görselleri etiketlemek yani resimlerin yanına tarih bilgilerini yazmak çok daha faydalı olacaktır. Coğrafya dersinde ise yer şekilleri, bitki örtüsü, Türkiye’nin coğrafi özellikleri gibi konulara önem verilmelidir”