Makine mühendisliği, fizik ve matematik bilimlerinin birleşimi ile oluşan uygulamalı mühendislik alanıdır. Mekanik, termodinamik, akışkanlar mekaniği, malzeme bilimi ve mekanizma teorisi gibi mühendislik bilimlerinin birleşimi ile oluşan makine mühendisliği uygulamalı alanında kariyer hedefleyen öğrencilerin bitirme projeleri yapması gerekir. Makine mühendisliği bitirme projeleri ile öğrenciler alanlarına ilgili konularda detaylı araştırma yaparak, proje geliştirme aşamasında yaşanan sorunları deneyimleyebilir. Makine mühendisliği bitirme projeleri konusunda yaratıcı bir proje yapmak isteyen öğrenciler aşağıdaki örneklerden ilham alabilir.
Makine Mühendisliği Bitirme Projeleri Örnekleri
İş hayatına atılmak isteyen öğrenciler bitirme projelerinde karşılaşacakları sorunlara şimdiden çözüm üreterek hem kariyer yolculuklarında avantajlı bir konuma gelebilir hem de yeteneklerini geliştirebilir. Proje konularını belirlerken kişisel ilgi ve kariyer hedefleri göz önünde bulundurulmalı. Makine mühendisliği bitirme projeleri konusunda öğrencilerin fikir bulmalarına yardımcı olabilecek bazı konular ve açıklamaları aşağıda verilmiştir.
Güneş Enerjili Oto Çamaşırı
Güneş enerjisi kullanarak çalışan çamaşır makinesi projesidir. Güneş enerjisi hem çevre dostu hem de doğanın dengesini bozmadan kullanma fırsatı sunan bir enerji kaynağıdır. Güneş enerjili oto çamaşırı projesinde bu kaynak en iyi şekilde değerlendirilir. Proje kapsamında güneş enerjisiyle çalışan bir çamaşır makinesi tasarlanır ve geliştirilir.
4 Tekerlekten 2 Tekerleğe Dönüşen Araç
Otomobil tasarımında mekanik açıdan farklılık gösteren iki modelin karşılaştırıldığı projedir. Proje kapsamında dört tekerlekli bir aracın iki tekerlekli bir araca dönüşümü sağlanır. Araç üzerindeki mekanik sistemler ve bileşenler değiştirilerek bu dönüşüm gerçekleştirilir. Araç üzerinde yapılan değişiklikler sonucu meydana gelen mekanik farklılıklar incelenir.
Mekatronik Renk Değiştiren Karton
Akıllı karton projesidir. Proje kapsamında akıllı karton tasarlanır. Bu karton çeşitli sensörler yardımıyla çevredeki değişiklikleri algılar ve bunlara göre renk değiştirir. Örneğin hava ısısı veya nem oranı yükseldiğinde renk değiştiren akıllı karton, içeriye giren zararlı gazları da algılayarak aynı şekilde renk değiştirir. Akıllı kartonun otomatik açılıp kapanabilen bir kutu içerisinde tasarlanması mümkündür.
Trafik Kazalarını Azaltan Sensörlü Araç Projesi
Akıllı sensörler yardımıyla trafik kazalarının azaltılmasını amaçlayan projedir. Sensörler sayesinde aracın durumunu kontrol altında tutan bu sistem, sürücüyü uyaran sesli ve görsel sinyaller göndererek önlem almasını sağlar. Örneğin, araç yolda tespit edilen bir engelin yakınlarına gelince fren lambalarını yakar ve uyarı sinyali verir. Sürücü gerekli önlemleri almadığı taktirde otomatik frenleme sistemi devreye girer ve aracın kazaya karışması engellenir.
RFID Teknolojisi İle Akıllı Lojistik Sistemi
Barkod teknolojisine alternatif olarak ortaya çıkan RFID teknolojisinin kullanıldığı projedir. RFID teknolojisi, barkod sisteminden daha hızlı ve güvenilir veri toplama özelliğine sahiptir. RFID ile donatılan konteynerler sisteme entegre okuma cihazları tarafından anlık olarak izlenerek kaydedilir. Bu sayede konteynerlerdeki malzeme miktarı anlık olarak takip edilir.
Akıllı Kasa
Barkod okuyucu sensörü ve akıllı kilit mekanizması ile üretilen akıllı kasa projesidir. Akıllı kasa projesi kapsamında kasa üzerine yerleştirilen barkod okuyucu sensörü sayesinde kasaya konulan ürünlerin miktarları takip edilebilir. Ayrıca kasa üzerindeki akıllı kilit mekanizması sayesinde kasa sadece yetkili kişilerin onayı ile açılabilir.
Kedi Otomasyonu Projesi
Kedilere otomatik olarak mama ve su verebilen kedi otomasyonu projesidir. Kedi sahipleri iş veya seyahat gibi sebeplerle kedilerine bakamadıklarında endişe yaşar. Bu endişeyi gidermek için tasarlanan kedi otomasyonu, kedinin mamasını ve suyunu otomatik olarak verir. Ayrıca kedi otomasyonunun üzerinde bulunan kameralardan kedinin durumu uzaktan takip edilebilir.
Tam Otomatik İnsülin Pompası
Diyabetli hastaların ihtiyaç duyduğu insülin dozunu otomatik olarak vererek kan şekerinin düzenlenmesini sağlayan insülin pompasıdır. Tam otomatik insülin pompası, diyabetli hastaların düzenli olarak insülin almasını sağlar. Pompa üzerinde bulunan sensörler sayesinde hastanın kan şekeri anlık olarak takip edilir. Kan şekeri belirlenen seviyenin altına düştüğünde pompa otomatik olarak insülin salgılar.
Uzaktan Kumanda İle Kontrol Edilen Araç
Uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen oyuncak araç projesidir. Uzaktan kumanda ile kontrol edilen oyuncak araç projelerinde genellikle elektrikli motorlar kullanılır. Projenin zorluk derecesine göre kumanda arayüzü tasarlanabilir veya hazır kumanda kitleri kullanılabilir. Araç üzerine yerleştirilen elektrikli motorlar sayesinde araç uzaktan kumanda ile hareket ettirilebilir.
Akıllı Akvaryum Projesi
Akvaryumun içerisindeki suyun sıcaklığını, PH oranını ve su seviyesi kontrol eden sistemdir. Akıllı akvaryum projesinde suyun kalitesi kontrol altında tutulur. Akvaryumun içinde bulunan sensörler sayesinde suyun sıcaklığı ve PH değeri takip edilir. Su seviyesi düştüğünde akıllı akvaryum devreye girerek su seviyesini otomatik olarak yükseltir.
Kendin Yap (DIY) Makine Mühendisliği Bitirme Projeleri
Kendin yap (DIY) projeleri hem eğlenceli vakit geçirmeyi hem de yeni beceriler edinmeyi sağlar. Aşağıdaki kendin yap makine mühendisliği bitirme projeleri, yaratıcı fikirler arayan öğrencilere ilham verebilir:
Mekatronik Kol Projesi
Biyomimikri yöntemi kullanarak tasarlanan robot kol projesidir. Mekatronik kol projesi kapsamında robot kolun hareket etmesi için gerekli elektrik devresi tasarlanır ve kodlama yapılır. Robot kol projesi, fiziksel engelleri olan bireylerin günlük hayatta daha kolaylıkla hayatlarını sürdürebilmesine yardımcı olmak amacıyla gerçekleştirilir.
Pahalı Sensör Alternatifleri
Pahalı sensörlerin alternatiflerinin yapıldığı projelerden oluşur. Sensör projelerinde genellikle hazır sensör kitleri kullanılır. Ancak pahalı olan bu sensörlerin benzer işlevlerini yerine getiren uygun fiyatlı veya tamamen kendin yap yöntemleri ile üretilen alternatifleri yapmak mümkündür. Proje kapsamında tasarlanan sensörlerin güvenilirlik testleri gerçekleştirilir.
Tahrik Mekanizmalı Araba Projesi
Tahrik mekanizmasının kullanıldığı elektrikli araba projesidir. Proje kapsamında genellikle tahrik mekanizması kullanılan küçük elektrikli araçlar tasarlanır ve geliştirilir. Tasarım aşamasında aracın tahrik mekanizmasında kullanılan dişliler ve akslar değiştirilerek farklı deneyler yapılabilir.
Akuaponik Sistem Projesi
Akvaryum balıkları ile bitkilerin birlikte yaşadığı ekosistem projesidir. Akuaponik sistemlerde balıklar ve bitkiler birbirini besler. Balıkların dışkıları bitkilere gübre görevi görürken, bitkiler de balıkların yaşaması için gereken oksijeni sağlar. Akuaponik sistem projesinde akvaryum içinde balıklar beslenirken akvaryumun üst kısmına bitkiler yerleştirilir. Böylece hem balıkların doğal yaşam alanları oluşturulur hem de taze sebze yetiştirilmiş olur.
Pilota Avcı Robot Projesi
Yerli üretim robot kol projesidir. Pilota avcı robot projesinde yerli imkanlarla yapılan robot kollar, pilot balıkları avlamak için sahil kenarına bırakılır. Pilot balıkların zarar görmemesi için robot kolun tasarımında dikkatli olunmalıdır. Robot kol projesinin zorluk derecesine göre kumanda arayüzü tasarlanabilir veya hazır kumanda kitleri kullanılabilir.
Yüksek Lisans İçin Makine Mühendisliği Bitirme Projeleri
Yüksek lisans programlarına başvuru yapmak isteyen öğrenciler makine mühendisliği alanında geliştirdikleri özgün projelerle dikkat çekebilirler. Yüksek lisans için makine mühendisliği bitirme projeleri konusunda fikir sahibi olmanın en iyi yolu bir üst seviyedeki öğrencilerin projelerini incelemektir. Bazı yüksek lisans öğrencilerinin yaptığı özgün makine mühendisliği bitirme projeleri örnekleri aşağıda verilmiştir:
Meteoroid Simülatörü
Küçük meteorların uzayda yarattığı fiziksel etkilerin simülasyonunu yapan projedir. Meteoroid simülatörü NASA tarafından geliştirilen bir simülasyondur. Simülasyonun içinde küçük meteorların uzaydaki nesnelere çarpması sonucu meydana gelen fiziksel etkiler simüle edilir. NASA bu simülasyon ile küçük meteorların Dünya’nın yörüngesinde bulunan uydular üzerindeki etkilerini incelemek istemektedir.
Neptün’ün Oksijen Atmosferi
Neptün gezegeninin atmosferindeki oksijenin karbon ile tepkimeye girip girmediğini araştıran projedir. Neptün gezegeninin atmosferinde gözlemlenen oksijenin karbon ile tepkimeye girip girmediğini araştırmak için simülasyonlar gerçekleştirilir. Atmosferdeki basınç ve sıcaklık koşulları simülasyon ortamına aktarılır ve bu koşullar altında oksijenin karbon ile tepkimeye girip girmediği araştırılır.
Savunma Sanayi İçin Yerli Gaz Türbini Tasarımı
Savunma sanayi için geliştirilmiş yerli gaz türbini projesidir. Bu proje kapsamında gaz türbininin yerli imkanlarla üretilmesi için gerekli tasarımlar yapılır. Gaz türbininin ana parçalarının tasarımlarının yanı sıra montaj talimatları da proje kapsamında yer alır.
Buhar Türbini Dinamosu Tasarımı
Buhar türbini dinamosunun tasarlandığı projedir. Buhar türbini dinamosu tasarımında bilgisayar destekli mühendislik yazılımları kullanılır. Buhar türbini dinamosu tasarımının tamamlanmasıyla birlikte projenin amacına ulaşılmış olur.
Karmaşık Makine Mühendisliği Bitirme Projeleri
Karmaşık makine mühendisliği bitirme projeleri genellikle mezuniyet çalışmalarının son aşamasında veya yüksek lisans süreçlerinde gerçekleştirilir. Aşağıda karmaşık makine mühendisliği bitirme projelerine örnek olarak gösterilebilecek bazı konular verilmiştir:
Nesne Takip Sistemi Projesi
Kameralar yardımıyla nesne takibi yapan proje sistemidir. Geliştirilen nesne takip sistemi kameralar yardımıyla belirlenen nesneyi takip eder. Nesne takip sisteminin gerçek hayatta kullanılması amacıyla mobil cihazlara entegre edilmesi hedeflenir. Böylece akıllı telefonlarda nesne takip uygulaması geliştirilmiş olur.
Kendi Kendini Yönlendiren Araç Projesi
Duygusal zekaya sahip kendi kendini yönlendiren araç projesidir. Geliştirilen kendi kendini yönlendiren araç, yol koşullarını inceleyerek kendi kararlarını verir ve yönlendirmelere ihtiyaç duymadan hareket eder. Araç üzerine yerleştirilen kameralar sayesinde çevredeki nesne ve engelleri algılar; gürültü seviyesini ölçerek çevredeki insanları da tanır. Kendi kendini yönlendiren araçlar gerçek hayatta henüz kullanılmasa da gelişimi süregelmektedir.
Tahrikli Robot Kollar Projesi
Tahrikli mekanizmaların kullanıldığı robot kol sistemidir. Robot kollar genellikle elektrik motorları yardımıyla çalıştırılır; ancak tahrikli mekanizmalar da kullanılabilir. Tahrikli robot kollar, endüstriyel otomasyon sistemlerinin yanı sıra sağlık alanında rehabilitasyon amaçlı hastalar tarafından kullanılabilir.
Ticari Olarak Kullanılabilecek Makine Mühendisliği Bitirme Projeleri
Ticari olarak kullanılabilecek makine mühendisliği bitirme projeleri geliştirmek için pazar araştırması yapmak gerekir. Pazar araştırmasıyla potansiyel kullanıcıların ihtiyaçları ve beklentileri belirlenebilir; bu doğrultuda geliştirilmiş ürünlerin satışı gerçekleştirilir veya yeni ürün fikirleriyle patent başvurusu yapılır. Aşağıda ticari olarak kullanılabilecek makine mühendisliği bitirme projelerine örnek olarak gösterilebilecek bazı konular verilmiştir:
Dronela Taşınabilen Akıllı Su Gözlem Sensörü
Dronela taşınabilen su kalitesi sensörüdür. Droneların sunduğu uçuş kabiliyeti kullanılarak tasarlanan akıllı su gözlem sensörü, su kaynaklarının kalitesini ölçmek için kullanılır. Akıllı su gözlem sensörü ile göl veya deniz gibi zor ulaşılabilen noktalardaki su kalitesi anlık olarak takip edilebilir; böylece kirliliğin önüne geçilmiş olur.
Mikroalga Tarım Sistemi
Mikroalgalar yüksek protein içerikleri sayesinde insan sağlığına faydalıdır; bu nedenle mikroalga tarımının yapılması önemlidir.
Mikroalga tarım sistemi projesinde mikroalgaların büyütülmesi için gerekli ekipmanlar tasarlanır ve geliştirilir.
Kendini Şarj Eden Mobil Robot Projesi
Kendini şarj eden mobil robot teknolojisi henüz yaygınlaşmamıştır; ancak bu teknolojiyi geliştiren firmalar bulunmaktadır.
Kendini şarj eden mobil robot projesinde robotun kendisini şarj etmesi için gerekli enerji toplama sistemleri tasarlanır ve geliştirilir.
Tasarım Aşamasında Yapılan Makine Mühendisliği Bitirme Projeleri
Tasarım aşamasında yapılan makine mühendisliği bitirme projeleri genellikle bilgisayar destekli mühendislik yazılımlarını kullanarak yapılan 2B/3B modelleme projeleridir.
Aşağıda tasarım aşamasında yapılan makine mühendisliği bitirme projelerine örnek olarak gösterilebilecek bazı konular verilmiştir:
Pistonlu Kompresör Tasarımı
Pistonlu kompresörler genellikle sanayi tesislerinde kullanılır.
Pistonlu kompresör tasarımında bilgisayar destekli mühendislik yazılımları kullanılarak kompresörün 2B/3B modeli hazırlanır ve gerekli teknik çizimler oluşturulur.
Mekatronik Sistem Tasarımı Projesi
Mekatronik sistemler karmaşık yapıları nedeniyle genellikle bilgisayar destekli mühendislik yazılımları yardımıyla tasarlanır.
Mekatronik sistem tasarımında bilgisayar destekli mühendislik yazılımları kullanılarak sistemin 2B/3B modeli hazırlanır ve gerekli teknik çizimler oluşturulur.
Geliştirme Aşamasında Yapılan Makine Mühendisliği Bitirme Projeleri
Geliştirme aşamasında yapılan makine mühendisliği bitirme projeleri genellikle mevcut ürünlerin modifikasyonu veya yeni ürün geliştirilmesidir.
Aşağıda geliştirme aşamasında yapılan makine mühendisliği bitirme projelerine örnek olarak gösterilebilecek bazı konular verilmiştir:
Pilota Balık Çiftliklerinde Kullanım İçin Yeni Bir Yöntem Geliştirilmesi
Pilot balık çiftliklerinde pilot balıkların beslenmesi için yeni yöntemlerin geliştirilmesi gerekir.
Pilot balık çiftliklerinde pilot balıkların beslenmesi için yeni bir yöntem geliştiren proje kapsamındaki araştırmaların sonuçları sunulur ve önerilerde bulunulur.
Pilot Balık Popülasyonunu Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi
Pilot balık popülasyonunu etkileyen faktörlerin incelendiği bu proje kapsamında pilot balık popülasyonu üzerindeki sıcaklık, tuzluluk, oksijen seviyesi gibi faktörlerin etkileri araştırılır.
Pilot balık popülasyonu üzerinde yapılan araştırmaların sonuçları sunulur ve önerilerde bulunulur.